BirdNET-Pi

När det gäller BirdNET dyker både det ena och andra upp. Jag har tidigare testat att spela in filer och i efterhand analysera dessa med programvara från BirdNET. Nu har jag hittat BirdNET-Pi som gör realtidsanalys av fågelläten i en liten Raspberry Pi-dator. Mer info, forum m m finns här. Programmet är gratis!

Programmet lägger fortlöpande ut resultatet på en webbsida i form av statistik, läten och spektrogram. Historik finns och man kan även lyssna direkt. Investeringen i hårdvara behöver inte vara mer än en Raspberry Pi-dator, som komplett normalt sett går att få för under tusenlappen, samt en enkel USB-mikrofon för någon hundralapp. P g a komponentbristen i världen är dessa datorer totalt slutsålda i Sverige, men jag lyckades hitta en leverantör i England. Jag har köpt två något dyrare mikrofoner som via en kombinerad mixer/förstärkare/ljudkort matar programmet med ljud från tomten. Den ena mikrofonen är rundstrålande för tomten medan den andra är en riktmikrofon riktad mot himlen för att få en så heltäckande bild som möjligt. Hela utrustningen utom mikrofonerna är placerad inomhus. Mikrofonerna är förstås skyddade från regn och i största möjliga mån från fukt. Det återstår att se hur långlivade de blir utomhus och hur de fungerar i kyla. Eftersom de inte kostar någon förmögenhet, som en del mikrofoner gör, får man i så fall köpa nya vid behov.

Installation och anpassning av programmet är gjord. När man installerar finns några saker att tänka på p g a den inbyggda webbserverns funktionalitet. Man får lägga upp en subdomän och använda omvänd proxy om man redan har andra webbservrar bakom sin router, vilket jag har.  Jag har som vanligt gjort översättning till svenska så långt det går och även anpassat sidorna så som jag vill ha dem.

Färdig för montering ser utrustningen ut så här.

Raspberry Pi-dator med minneskort, monteringslåda och strömadapter.
Kontrollenhet för mikrofonerna och som också agerar ljudkort till datorn via USB.
Rundstrålande mikrofon.
Riktmikrofon.
Diverse kablar tillkommer.
Eftersom kontrollenheten för mikrofonerna även strömförsörjer dessa med 48 Volt valde jag att även köpa till en USB-hubb med strömförsörjning som kopplades in mellan enheten och datorn. En del säger att det fungerar utan hubb. Själv har jag inte testat, utan installerade en för säkerhets skull då den bara kostar ett par hundralappar.

Mikrofonerna sitter förstås utomhus, men allt övrigt fick plats i en befintlig kabelsamlarbox inomhus. För att få in mikrofonkablarna borrade jag ett litet hål genom väggen, lossade kabelkontakterna och lödde sedan på dem igen.

Här är den tekniska uppbyggnaden

Efter en del arbete med att lära sig hur programmet fungerar, översättning och anpassning av sidor samt att få det hela åtkomligt från Internet är sidan nu uppe och rullar. Som vanligt gör den här typen av sidor sig bäst på en riktig skärm, men mobilen funkar också.
https://birdnet.svardsten.se/

En del falska positiva träffar har upptäckts och det får man titta närmare på. I en miljö med andra ”mänskliga” ljud i närheten är det kanske ofrånkomligt att en del av dessa är så lika något fågelläte och därför tas med som en träff av programmet. Det har dock aviserats att en förbättrad version av analysmodellen är på väg och själva programmet kommer också att utvecklas.

 

Sidan är nu också ansluten till den helt nyutvecklade tjänsten BirdWeather dit BirdNET-Pi rapporterar sina fynd så fort de registrerats.