Raspberry Pi

Från att under många yrkesverksamma år varit stordatormänniska och jobbat med de riktigt stora datorerna har de med åren blivit mindre och mindre. Windowsservrarna i verkstaden byttes mot en Synology-NAS som innehåller de flesta funktioner man behöver och den har nu fått sällskap av ett gäng Raspberry Pi, som är en enkortsdator något större än ett kreditkort.

Kostnaden för ett komplett fungerande system med dator, strömadapter, minneskort och låda ligger på under tusenlappen. I datorn kan man köra olika typer av Linux-dialekter av vilket Raspbian och Ubuntu är vanligast. På nätet finns en mängd olika typer av operativsystem, programvara, supportforum m m och det bästa av allt är att det är gratis! Jag har i alla fall aldrig betalat ett öre för någon programvara.

Den första Pi-datorn fick jag av mina barn i julklapp och i början fick man fundera lite hur man skulle komma igång, men jag kom snabbt in i funktionen och vad man kan göra. Dock är jag inte så mycket för att bara sitta och leka runt utan vill ha någon uppgift att lösa. En dator kan naturligtvis ha hand om flera uppgifter, men jag har valt att ha en funktion i varje dator, vilket t ex gör uppgraderingar och underhåll enklare. Så här ser det ut så här långt.

1. Raspberry Pi 2 Model B
Denna driver ett par egenbyggda digitalklockor med programmet RaspiDigiHamClock, som hämtar NTP-tiden från nätet och styr klockorna via fyrtrådsledare. Jag köpte en påse displayer i olika färger från Kina och ett par små inbyggnadslådor som displayerna placerades i efter håltagning. Ledarna ligger i rören från det gamla telefonnätet och sista biten får man gömma kabeln på annat sätt så det blir en snygg installation.
På senare tid har även Pi-hole och GoAccess installerats, eftersom datorn inte har speciellt mycket att göra med klockorna. Pi-hole håller några datorer i nätverket fria från reklam och GoAccess används för att analysera loggar från några webbservrar.

 2. Raspberry Pi 3 Model B
I den här datorn kör jag en Davis väderstation. Programmet Weewx samlar in data från en väderdisplay, lagrar i en databas, bygger webbsidor och skickar dessa till ett webbhotell var femte minut. https://vader.svardsten.com/

3. Raspberry Pi 3 Model B+
i nummer tre körs programmet Virtual Radar Server som håller koll på flygtrafiken i cirka 40 mils radie. En antenn på taket tar emot ADS-B-signaler från flygplan och helikoptrar, en radiomottagare i en USB-sticka tar emot på serversidan och VRS skapar data och karta över luftrummet. Dessutom skickar ett litet program från Flightradar24 data till dem för att bygga den webbsida de har.

4. Raspberry Pi 4 Model B 4 GB
Här körs hemautomationsprogrammet Home Assistant. En USB-sticka ansluten till datorn läser var 15:e sekund av ett par elmätare och datat lagras i en databas. Dessutom gör HA en hel del andra saker. På nätet finns massor av plugins att installera.

5. Raspberry Pi 4 Model B 8 GB
I femman har jag installerat programmet BirdNET-Pi som gör realtidsanalys var 15:e sekund av fågelläten från tomten och därigenom bestämmer art. Resultatet läggs på en webbsida. Mer information finns här.